Marvin Jansen over Fintech World Forum 2017

Geplaatst op 29-11-2017 in Medewerkers

Marvin Jansen is key accountmanager en vanuit de relatiebeheerders stakeholder in het productinnovatieteam van PinkWeb. Om een beeld te krijgen wat er speelt in de wereld van Finance en Technologie heeft hij voor PinkWeb zijn voelsprieten uitgestoken op het FinTech World Forum in Londen op 21 en 22 november 2017. Hieronder beschrijft hij zijn persoonlijke indrukken.

Vorige week was het zover: het Fintech World Forum in Londen. Twee dagen lang seminars en gesprekken over Fintech. Een belangrijk onderwerp op dit congres was blockchain. Voorafgaand aan de reis vroeg ik me dan ook af: “Waar staan we na alle ontwikkelingen met Blockchain en Bitcoin van de afgelopen tijd?”, “Zijn er al echt fundamentele applicaties die ervoor zorgen dat we nu anders werken?” en “Zijn er voor PinkWeb mogelijkheden om dit toe te passen?”

 

Regulering

De spanning tussen regulering en open source is voelbaar in de zaal. Veel aanwezigen zijn opgegroeid met strikte wet- en regelgeving. En dan is daar ineens de open standaard blockchain. Dit zorgt ervoor dat de vertrouwenspersoon uit de procesketen wordt gehaald. Het zijn twee kanten aan een verhaal, die elkaar in de paneldiscussies telkens weer tegenkomen. En elkaar later ook weer vinden.

Er wordt een heel sprekend voorbeeld aangehaald die tekenend is voor de opstartfase waarin Blockchain zich bevindt: de ICO’s (Initial Coin Offering). Dit zijn zelfstandige organisaties die cryptocurrencies verhandelen, vergelijkbaar met een beurs als de AEX. Deze organisaties kunnen echter zonder regulering van buitenaf worden opgestart. De Amerikaanse SEC en de Nederlandse AFM waarschuwen voor ‘pump and dump’ scenario’s. Dit is het opdrijven van de ICO-waarde, om er vervolgens weer zo snel mogelijk uit te stappen. Op deze manier genereren ze megawinsten. Zelfs beroemdheden als Floyd Mayweather en Paris Hilton leveren een bijdrage om ‘vertrouwen’ te winnen.

Zaken doen komt met vertrouwen. Dit soort scenario’s helpen daar niet bij. In de paneldiscussie komt er consensus. Regulering is nodig, alleen niet te veel. Hoewel niemand wist te vertellen wat ‘te veel’ dan is.

De techniek achter de hype

Profiteren dan alleen cryptocurrencies zoals Bitcoin van de blockchainhype? Op dit moment wel. Er zijn nog geen andere grote toepassingen die zoveel aandacht generen als deze. Wel zijn er interessante toepassingen te vinden, die heus nog een vlucht gaan nemen. Zo kan er op basis van blockchain een ‘smart contract’ worden opgesteld. Een gedecentraliseerd asset-document met daaraan waarde gekoppeld, geformuleerd als token.

Ook voor PinkWeb zou dit in de toekomst van invloed kunnen zijn op processen. Dit soort ontwikkelingen zorgt ervoor dat je weer stilstaat bij je eigen toegevoegde waarde. Waar staan wij in de driehoek ‘accountant, cliënt en uitvragende partij’? Zijn wij dan de tokenprovider of beheerder? Of hebben we dan een hele andere rol? Het is goed om hierover na te denken. Ook een techniek als blockchain staat of valt uiteindelijk bij de functionele toepassing van een oplossing. Bij het gebruiksgemak en de gebruikerservaring door het hele proces heen.

Diversificeren

Blijven varen op de huidige koers en denken dat de wereld om ons heen niet verandert gaat ons allen uiteraard niet verder helpen. Voor de toekomst is het van belang om onderscheidend te blijven. Met technieken en ontwikkelingen als blockchain, Artificial Intelligence en Big Data kunnen we van een voorspellende waarde zijn. Niet om alleen te zeggen: “wij kunnen Big Data, AI of Blockchain”, maar om de klant concreet verder te helpen. Te beginnen met simpele en gerichte stappen. Bijvoorbeeld het vergelijken van de prestaties van de bakker om de hoek met die van zijn collega’s. Op basis van deze data kan de accountant zijn adviesrol verder invulling geven. Start met het verwerken van Smart Contracts via Client Online, zodat koppelingen niet meer nodig zijn. Begin klein, denk en acteer groot.

Wat Blockchain betreft: het zijn nieuwe ontwikkelingen die een vlucht kunnen gaan nemen in onze maatschappij. Hoe snel het gaat, kan niemand voorspellen. De kracht van Blockchain is de onafhankelijkheid in de keten. Volledige onafhankelijkheid gaat niet samen met toezicht. Mijns inziens gaat de balans tussen onafhankelijkheid en toezicht een grote factor spelen in de uiteindelijke acceptatie. De rol van de accountant is zeker niet uitgespeeld.

PinkWeb begon 15 jaar geleden al in de cloud. Een keuze die de enige juiste is geweest in een markt waar alles on-premise was. Nu staan we weer voor een kantelpunt. Vieren we over 15 jaar de Pinkchain? Ik denk het wel.