Security en AI – Waar liggen de kansen en wat zijn de bedreigingen?

Geplaatst op 15-11-2023 in Podcast

In deze nieuwe aflevering bespreken Marvin en Harmen, samen met gast Jelmer Nieuwenweg (Managing Director bij PinkWeb) de complexe relatie tussen security en AI. Ze bespreken niet alleen de opkomst van AI-hacks, waaronder een recente poging tegen ons eigen bedrijf, maar verkennen ook de kansen en bedreigingen die deze technologische verschuiving met zich meebrengt.

Informatiebeveiliging en kunstmatige intelligentie (AI) zijn sterk met elkaar verbonden. Er zijn zowel kansen als bedreigingen op dit vlak.

 

Kansen

  • Verbeterde detectie van bedreigingen: AI-systemen kunnen geavanceerde analyses uitvoeren op grote hoeveelheden gegevens om verdachte activiteiten te identificeren en te helpen bij de detectie van beveiligingsinbreuken.
  • Predictieve analyse: AI kan worden gebruikt om potentiële beveiligingsrisico’s te voorspellen voordat ze zich voordoen, wat organisaties in staat stelt proactief maatregelen te nemen.
  • Snellere respons op bedreigingen: AI kan helpen bij geautomatiseerde reacties op beveiligingsincidenten, waardoor de responstijd wordt verkort en menselijke fouten worden verminderd.
  • Geavanceerde authenticatie: Biometrische AI-technologieën, zoals gezichtsherkenning en vingerafdrukscans, kunnen worden gebruikt voor betere authenticatie en toegangscontrole.

 

Bedreigingen

  • Geavanceerde cyberaanvallen: Aanvallers kunnen AI gebruiken om geavanceerde en gerichte aanvallen uit te voeren, zoals het genereren van phishing-e-mails met behulp van AI om ze overtuigender te maken.
  • Menselijke afhankelijkheid van AI: Overmatig vertrouwen op AI voor beveiligingstaken kan resulteren in verminderde menselijke alertheid, wat een beveiligingsrisico kan vormen.
  • Aanval op AI-modellen: Aanvallers kunnen proberen de AI-modellen zelf aan te vallen, bijvoorbeeld door ze te misleiden met valse gegevens of het overnemen van de controle over deze systemen.

 

Luister naar onze inzichten in de nieuwe PinkWeb Podcast over AI en Security!

 

Luister via Spotify


 

 

Luister via SoundCloud

Offerte aanvragen

PinkWeb is niet voor niets het meestgebruikte klantenportaal in de accountancy. Met onze oplossingen kun je in één herkenbare en veilige omgeving documenten uitvragen, delen en ondertekenen. 24/7 en vanaf iedere plek, zonder te hoeven kiezen tussen gemak en veiligheid.

We automatiseren alle tijdrovende en handmatige werkzaamheden, waardoor je veiliger en efficiënter werkt. Zo houd je tijd over voor betekenisvol contact met je klanten en help je hen met wat ze écht van je nodig hebben.

Liever eerst een demo? Plan hem hier!

Vraag gelijk een offerte aan

Om een zo goed mogelijke offerte te maken, hebben wij een paar gegevens van jou en jouw bedrijf nodig. Na het versturen van het formulier nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.


Vraag hier jouw nieuwe koppeling aan

Vraag hieronder direct jouw gewenste koppeling aan. Twijfel je nog? Neem dan ook zeker contact met ons op om te kijken of dit pakket bij jou past. Je kan dit doen bij jouw Customer Success Manager of door het formulier in te vullen op onze contactpagina.