Developer Marijke van Velsen vertelt over testen met Gherkin

Geplaatst op 26-09-2019 in Blogs

De developers bij PinkWeb zoeken continu naar manieren om hun werk inzichtelijk te maken voor de rest van de organisatie. Op die manier brengen we het eindproduct, onze online omgeving, zo dicht mogelijk bij de wens van de gebruiker. Eén van de meest recente projecten is testen met Gherkin.

Gherkin is een syntax die door zowel mensen uit de business als IT te begrijpen is. Zo verklein je de kloof die er vaak is tussen beiden. Met Gherkin beschrijf je wat je gaat doen zonder dat je in details hoeft te treden.

Gherkin werkt met de Given-When-Then opzet. Given beschrijft de uitgangssituatie of startsituatie. Deze stap zorgt er tijdens de testuitvoering voor dat het systeem in de juiste startsituatie wordt gebracht. When beschrijft de acties die moeten worden uitgevoerd en Then beschrijft de controles die, na het uitvoeren van de acties, moet worden gedaan. Op deze website vind je meer informatie over wat Gherkin precies is.

‘We werken bij PinkWeb nog niet volledig met Gherkin, maar ik heb er vanuit mijn vorige werk ervaring mee’, vertelt developer Marijke van Velsen. ‘Ik presenteerde deze manier van testen aan de rest van het team en ze waren eigenlijk gelijk enthousiast.’

Het grote voordeel van Gherkin is volgens Marijke de duidelijkheid die het biedt en de tijdswinst die het oplevert. ‘Bij Gherkin testscenario’s schrijf je uit hoe iets moet gaan werken nog voordat er code aan te pas komt. Je kijkt zo al eerder naar mogelijke onduidelijkheden in het proces. Dat is voordelig voor de organisatie, onze eindgebruikers én voor ons.’

Gherkin kan nog niet worden ingezet voor alle testscenario’s. ‘Client Online is nog niet helemaal zo opgezet dat je alle bestaande processen makkelijk in kaart kunt brengen. Dit is voor Gherkin wel nodig. We hebben wel een aantal nieuwe features kunnen testen met Gherkin. Bijvoorbeeld het per vestiging instellen van de gebruikersvoorwaarden. Dit is makkelijker omdat het een heel nieuw proces is. Het was een succes. We gaan vanaf nu per scenario kijken of we Gherkin kunnen gebruiken.’

Offerte aanvragen

PinkWeb is niet voor niets het meestgebruikte klantenportaal in de accountancy. Met onze oplossingen kun je in één herkenbare en veilige omgeving documenten uitvragen, delen en ondertekenen. 24/7 en vanaf iedere plek, zonder te hoeven kiezen tussen gemak en veiligheid.

We automatiseren alle tijdrovende en handmatige werkzaamheden, waardoor je veiliger en efficiënter werkt. Zo houd je tijd over voor betekenisvol contact met je klanten en help je hen met wat ze écht van je nodig hebben.

Liever eerst een demo? Plan hem hier!

Vraag gelijk een offerte aan

Om een zo goed mogelijke offerte te maken, hebben wij een paar gegevens van jou en jouw bedrijf nodig. Na het versturen van het formulier nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.


Vraag hier jouw nieuwe koppeling aan

Vraag hieronder direct jouw gewenste koppeling aan. Twijfel je nog? Neem dan ook zeker contact met ons op om te kijken of dit pakket bij jou past. Je kan dit doen bij jouw Customer Success Manager of door het formulier in te vullen op onze contactpagina.