Het belang van een toekomstbestendige compliance strategie

Geplaatst op 24-10-2023 in Kennisbank

In een voortdurend veranderende wereld is een wendbare compliance strategie van essentieel belang. We nemen je mee door de sleutelprincipes om toekomstbestendige compliance te garanderen. Denk aan proactief risicobeheer, een sterke compliance-cultuur en de investering in goede technologie. Met een steeds complexere zakenwereld en globalisering van activiteiten, nemen ook de zakelijke risico’s toe. Het is essentieel om een agile compliance strategie te hebben die zich kan aanpassen aan een continu veranderend landschap.

 

Het belang van een toekomstbestendige compliance strategie

 

Drie tips voor een toekomstbestendige compliance strategie:

  1. Wees proactief, niet reactief. Anticipeer op compliance-eisen. Door globalisering moeten compliance strategieën zich continu aanpassen aan veranderingen, wereldwijd.
  2. Blijf op de hoogte van nieuwe wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving verandert continu. Het is cruciaal om veranderingen bij te houden en de compliance strategie bij te werken en daarop aan te passen.
  3. Voer regelmatig risicobeoordelingen uit. Begrijp de specifieke compliance-risico’s van je bedrijf en prioriteer enkele focusgebieden. Bijvoorbeeld, als je een klein bedrijf hebt met veel klanten in de sector voor luxe goederen, dan kan het noodzakelijk zijn om de focus te leggen op anticorruptie.

 

Essentie van Training en Technologie

Regelmatige training over compliance is onmisbaar. Goed opgeleide werknemers verminderen de kans op boetes. Voor professionals in compliance, KYC en AML (anti money laundering, anti-witwassen) is automatisering van de processen essentieel. Er komt namelijk veel bij kijken. Geautomatiseerde workflows besparen veel tijd. PinkWeb Comply automatiseert veel checks en workflows en levert snel en makkelijk de juiste documentatie bij klantbeoordelingen t.b.v. inspecties.

 

De digitale transformatie

Toekomstbestendige compliance strategieën omarmen innovatie in de digitale transformatie. De voordelen van digitalisering, zoals tijdbesparing, efficiënt gebruik van middelen en een modern imago krijgen, hoewel wellicht vanzelfsprekend, niet altijd de juiste aandacht en prioriteit.

Door deze stappen te volgen, versterk je de toekomstbestendigheid van de compliance strategie, waarbij je bent voorbereid op nieuwe uitdagingen en veranderingen.

Meer informatie over PinkWeb Comply