Poll: onvoldoende aandacht voor informatiebeveiliging in accountancy

Geplaatst op 27-07-2017 in Blogs

Informatiebeveiliging en de elektronische handtekening zijn hot items in de accountancysector. Ook bij PinkWeb hebben we hier het afgelopen kwartaal volop aandacht aan besteed. Zo publiceerden we whitepapers en organiseerden we seminars over deze onderwerpen.

Maar wat vindt men in de accountancybranche hier nou eigenlijk zelf van? Daar waren wij ook benieuwd naar. Daarom hielden we tijdens de Accountancy Expo in juni 2017 een livepoll met vier vragen. De antwoorden en gesprekken die dat opleverde waren soms volgens verwachting, vaak verrassend en bij iedereen interessant. Hier komen de cijfers!

Onze vragen luidden:

  1. Vind je dat er bij accountantskantoren genoeg aandacht is voor informatiebeveiliging?
  2. Zijn al je softwareleveranciers ISO 27001 gecertificeerd?
  3. Heb je bewerkersovereenkomsten gesloten met al je softwareleveranciers?
  4. Beschik je over de software en certificaten voor het zetten van een gekwalificeerde elektronische handtekening?

93 bezoekers, met name accountants en eigenaren van administratiekantoren, hebben de vragen beantwoord en daaruit kunnen we de volgende conclusies trekken.

58% van de ondervraagden vindt dat informatiebeveiliging niet voldoende aandacht heeft bij accountantskantoren, maar nog maar een minderheid van 45% doet alleen zaken met softwareleveranciers die ISO 27001 zijn gecertificeerd. Bovendien geeft 61% aan nog geen bewerkersovereenkomst te hebben gesloten met al zijn softwareleveranciers, terwijl dat wel heel belangrijk is met de nieuwe wetgeving rondom privacy en datalekken.

Wat betreft de elektronische handtekening: 55% van de bevraagden zei niet over de software en certificaten te beschikken voor het zetten van een gekwalificeerde elektronische handtekening. Daar is duidelijk nog een wereld te winnen, in aanloop naar een verplichtstelling van het digitaal ondertekenen van verklaringen.

Heb je de vragen en antwoorden gelezen en denk je: ik weet hier ook nog niet genoeg van? Geen nood. In de recent verschenen whitepapers ‘De Elektronische Handtekening’ en ‘Je cliëntgegevens optimaal beschermen’ vertellen we je alles dat je moet weten. Wil je nog meer informatie? Neem dan vooral eens contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen.

Offerte aanvragen

PinkWeb is niet voor niets het meestgebruikte klantenportaal in de accountancy. Met onze oplossingen kun je in één herkenbare en veilige omgeving documenten uitvragen, delen en ondertekenen. 24/7 en vanaf iedere plek, zonder te hoeven kiezen tussen gemak en veiligheid.

We automatiseren alle tijdrovende en handmatige werkzaamheden, waardoor je veiliger en efficiënter werkt. Zo houd je tijd over voor betekenisvol contact met je klanten en help je hen met wat ze écht van je nodig hebben.

Liever eerst een demo? Plan hem hier!

Vraag gelijk een offerte aan

Om een zo goed mogelijke offerte te maken, hebben wij een paar gegevens van jou en jouw bedrijf nodig. Na het versturen van het formulier nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.


Vraag hier jouw nieuwe koppeling aan

Vraag hieronder direct jouw gewenste koppeling aan. Twijfel je nog? Neem dan ook zeker contact met ons op om te kijken of dit pakket bij jou past. Je kan dit doen bij jouw Customer Success Manager of door het formulier in te vullen op onze contactpagina.