Rob blikt terug op 10 jaar bij PinkWeb

Geplaatst op 03-07-2020 in Medewerkers

Een bijzonder moment bij PinkWeb deze week: we vierden dat onze collega Rob Molenaar 10 jaar in dienst is. Als developer, scrum-master en tester van Client Online, heeft hij veel zien veranderen, zowel in het product als in de organisatie. ‘Maar de mentaliteit hier is niet veranderd. Veel vrijheid, een goede sfeer en gewoon leuke mensen.’

 

Je behoort nu officieel tot de oude garde. Hoe voelt het om 10 jaar in dienst te zijn?

Het voelt eigenlijk niet als tien jaar. Als ik terugdenk aan wat er allemaal is gebeurd dan kom ik wel tot de conclusie dat ik hier al een tijd zit. Maar het is zo snel gegaan…

Hoe ben je destijds bij PinkWeb terecht gekomen?

Ik verhuisde van Noord-Holland naar Arnhem, dus ik zocht nieuw werk dichterbij. Een recruiter wees me op PinkWeb. Hij zei: dit is echt iets voor jou, een klein en gezellig bedrijf. Eigenlijk vond ik Amersfoort te ver, maar ik dacht: ik ga in ieder geval op sollicitatiegesprek. En tja, dat klikte meteen, dus ik ben er voor gegaan.

‘De vrijheid en goede sfeer bij PinkWeb zijn uniek’

Wat waren je eerste indrukken van het bedrijf?

Het was zo anders dan nu. We zaten in een heel krap kantoortje en er waren nog niet zoveel mensen. Ik kwam binnen nét na het bedrijfsuitje, waarbij ze met Cessna’s hadden gevlogen. En ik dacht: in wat voor bedrijf ben ik nu terecht gekomen, dat ze als uitje in vliegtuigen vliegen. Nou, ik kwam er snel achter dat niets hier te gek is. Van uitgebreide borrels tot met zijn allen sushi eten. De sfeer was en is altijd heel relaxed en leuk. Ik merkte ook snel dat er veel vrijheid is. Zo was het geen probleem dat ik standaard 1 dag in de week thuis werkte om de reistijd iets te beperken. Oh en na mijn eerste werkdag had ik een vakantie van 3 weken al gepland staan. Dat was ook helemaal oké.

Kun je je herinneren hoe je eerste dag bij PinkWeb eruitzag?

Jeetje, dan moet ik wel graven hoor. Wat ik nog weet, is dat ze zeiden: hier is je werkplek en succes. (Lachend) Ja, ik werd wel een beetje in het diepe gegooid. Ik mocht mijn ding doen. Ze vertrouwden erop dat dat goed was. Eén ding staat me echt bij en dat was dat ik toen al onder de indruk was van de ingewikkelde code van het portaal.

Wat is er sindsdien zoal veranderd in de organisatie?

Eh, alles? (Lacht) We zijn sowieso steeds professioneler gaan werken. In het begin werd in Excel-sheets de planning bijgehouden, en dat veranderde dagelijks, degene die het hardst schreeuwde, kreeg het meeste gedaan en er was weinig structuur. Bij development is Scrum de grootste verandering geweest, dat heeft veel structuur en planning gebracht in onze werkwijze. Verder zijn we verhuisd, zijn er veel meer mensen bij gekomen en natuurlijk recent de overname door Visma.

En hoe is je werk anders geworden?

Dit is inmiddels mijn derde functie. Ik ben begonnen als developer, een tijdje scrum master geweest en nu ben ik alweer jarenlang tester. Scrum master vond ik leuk met het team, maar het was een zware taak binnen de organisatie. Er was toen nog wel eens gesteggel en daar moet je mee kunnen omgaan. Dat kon ik niet goed. Ik vind tester het leukste werk tot nu toe, ik ben altijd wel goed geweest in fouten opsporen dus dit past echt bij me.

Wat is je mooiste herinnering in je tijd bij PinkWeb?

Toch wel dat we zijn gaan scrummen. Ik heb veel gedaan om dat te helpen opzetten en dat vind ik nog steeds gaaf. Vooral hoe het is opgepakt en serieus is omarmd in de organisatie, terwijl het niet zonder slag of stoot ging. Logisch ook, want de hele manier van werken veranderde, maar we hebben het toch mooi bereikt. Iets anders waar ik trots op ben: in het begin werkten we met een soort van side-producten. Ik heb toen in mijn eentje iets gebouwd voor de inkomensafhankelijke huurverhoging in het Belastingdienst portaal. Dat was heel gaaf om te doen. Jammer genoeg is het maar kort gebruikt. En recent hebben we een groot project gedaan waarbij alle servers zijn omgezet, zodat het portaal stabieler en veiliger draait. Ook dat was wel een mijlpaal.

Zijn er ook minder leuke of moeilijke periodes geweest?

Aan het einde van mijn periode als scrum master heb ik het wel zwaar gehad. Ik zat toen tegen een burnout aan. Het werk bleek gewoon echt niet bij me te passen. Er is toen ook tegen me gezegd dat ik er direct mee moest stoppen. Dat kon gelukkig vanuit PinkWeb en sinds ik van functie ben gewisseld, gaat het zoveel beter.

Wat waardeer je het meeste aan PinkWeb als werkgever?

Toch wel die vrijheid. Dat vind ik het allermooiste. Je bent vrij om te doen wat je wilt, zolang het goed is voor het bedrijf en voor jezelf. Mensen vragen wel eens waarom ik zo lang bij 1 werkgever ben. Dat snap ik niet zo goed. Ik heb hier mooi werk met veel uitdaging, fijne mensen en veel vrijheid. Ik draai het om. Waarom zou ik na 10 jaar al weggaan?