SBR Assurance binnen PinkWeb

Geplaatst op 05-06-2023 in Kennisbank

Accountants kunnen jaarrekeningen voortaan in de online omgeving van PinkWeb ondertekenen volgens Standard Business Reporting (SBR). Voorheen moesten professionals voor een gekwalificeerde handtekening gebruikmaken van een externe ondertekenings-tool. Dat is niet langer nodig.

 

SBR Assurance binnen PinkWeb

 

Voor middelgrote bedrijven is het sinds 1 januari 2018 verplicht om de jaarrekening digitaal en volgens de SBR standaard te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Onmisbaar is daarbij SBR Assurance. Deze oplossing geeft accountants bij hun digitale verantwoording dezelfde zekerheid als bij een verantwoording op papier.

In de SBR-accountantsverklaring staat wat de accountant heeft gecontroleerd en wat zijn oordeel is met betrekking tot de echtheid van de jaarrekening. Deze verklaring moet door de accountant worden ondertekend met een persoonsgebonden beroepscertificaat. Daarmee is onomstotelijk te bewijzen dat de handtekening correct is.

 

Voordelen van SBR Assurance binnen PinkWeb

Tot nu toe moesten accountants voor deze handeling gebruikmaken van een externe onderteken oplossing. Maar dat hoeft nu niet meer. Gebruikers blijven nu in de vertrouwde online omgeving van PinkWeb. Dat levert de accountant verschillende voordelen op.

  • Het ondertekenen gaat sneller, dat betekent tijdwinst
  • Het scheelt kosten, kantoren hebben geen aparte ondertekenings-tool meer nodig.
  • Het is veiliger omdat de data niet langer worden uitgewisseld, maar bij één leverancier blijft.
  • Het zorgt voor herkenbaarheid en uniformiteit, want de interface blijft hetzelfde;
  • Net als bij de reguliere ondertekenings-tool van PinkWeb verloopt de documentenstroom soepel en geautomatiseerd. De accountant stuurt een verzoek tot ondertekening en deelt die met de betrokkene die de verklaring eenvoudig en binnen PinkWeb ondertekent.

 

Ondersteuning vanuit de cloud

Het ondertekeningsproces van SBR Assurance is cloud-based. Ook dit biedt verschillende voordelen.

  • Het is veiliger dan bijvoorbeeld een hard token (zoals een USB-stick of een smartcard). Deze kun je immers kwijtraken;
  • Een certificaat in de cloud heb je altijd binnen handbereik;
  • Het is het meest veilig omdat er strenge eisen gelden voor de opslag van certificaten in de cloud;
  • Het is niet nodig om software te installeren voor het ondertekeningsproces.

 

Wil jij meer weten over SBR Assurance binnen PinkWeb?
Daan neemt jou graag mee door het hele proces. Plan hieronder gelijk een meeting.