Zo voldoe je eenvoudiger aan de verplichting rondom SBR Assurance

Geplaatst op 09-11-2023 in Blogs

Jaarrekeningen voorzien van een SBR Assurance verklaring. De wetgeving verplicht het al een tijd voor middelgrote en grote bedrijven om zo de betrouwbaarheid van de jaarrekening te vergroten. Het ondertekenen van controleverklaringen kan omslachtig zijn maar dat hoeft niet meer. Het ondertekenen met SBR Assurance, oftewel het verstrekken van een assurance-verklaring bij SBR-jaarrekeningen, volgt een specifiek proces.

 

PinkWeb met Visionplanner Webinar over SBR Assurance

 

1. Voorbereiding van de jaarrekening

Het bedrijf of accountant stelt de jaarrekening op in SBR-formaat. De controlerend accountant voert controle- of beoordelingswerkzaamheden uit op de jaarrekening.

 

2. Opstellen van de assurance verklaring

De controlerend accountant stelt een assurance-verklaring op. Die wordt omgezet naar het SBR-formaat als de jaarrekening niet direct in dit formaat is opgesteld.

 

3. Ondertekenen van de verklaring

De controlerend accountant voorziet de SBR Assurance-verklaring van een digitale handtekening. Dit gebeurt met een persoonlijk beroepscertificaat. De digitaal ondertekende verklaring wordt gekoppeld aan de SBR-jaarrekening.

 

4. Indienen bij de Kamer van Koophandel (KvK)

De SBR-jaarrekening en de ondertekende assurance-verklaring worden samengevoegd tot één bestand. Daarna wordt het bestand ingediend bij de KvK via een serviceorganisatie of het Digipoort-kanaal van de overheid.

 

5. Validatie en publicatie

De KVK valideert de ingediende documenten op juistheid en volledigheid. Na goedkeuring vindt publicatie in het handelsregister plaats.

 

Eenvoudig ondertekenen

Er is nu een nieuwe eenvoudige manier om een accountantsverklaring digitaal te ondertekenen. Je stelt in Visionplanner Compilation efficiënt de jaarrekening op, inclusief de controleverklaring die je als accountant moet afgeven voor middelgrote en grote jaarrekeningen. Via de naadloze integratie gaat dit naar PinkWeb, waar je het direct kunt ondertekenen met je beroepscertificaat. Er gaat een automatisch signaal naar de ondernemer voor goedkeuring. Zodra de jaarrekening is goedgekeurd, stuurt PinkWeb de jaarrekening met getekende controleverklaring rechtstreeks naar de KvK. Door gebruik van de Visionplanner en PinkWeb voor het digitaal ondertekenen en deponeren van de jaarrekening inclusief controleverklaring voldoe je eenvoudig aan de verplichtingen van de wet- en regelgeving. Bovendien verloopt het proces efficiënt. Je hoeft namelijk niet gebruik te maken van losse XBRL tools of hardwaretokens.

 

Meld je aan voor het webinar

Wil je meer weten over het nieuwe proces voor het digitaal ondertekenen van een accountantsverklaring? Meld je dan aan voor het webinar “Digitaal ondertekenen van een SBR Assurance verklaring: leer hoe het werkt”. Tijdens dit webinar laten Bart Kwetters van Visionplanner en Marvin Jansen van PinkWeb zien hoe het proces werkt.

Meld je aan

 

Deze blog verscheen oorspronkelijk op Visionplanner.nl.